• Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase

Tájékoztató a harmadik országbeli kiküldöttek biztosítási kötelezettségéről

A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Tbj.) 11. § b) pont alapján a magyar jogszabályok szerint be nem jegyzett külföldi munkáltató által Magyarország területén foglalkoztatott, harmadik állam állampolgárságával rendelkező és külföldinek minősülő munkavállalóra, ha a munkavégzésre kiküldetés, kirendelés vagy munkaerő-kölcsönzés keretében kerül sor, feltéve, hogy e munkavégzés a két évet nem haladja meg; e rendelkezés ismételten nem alkalmazható ugyanarra a munkavállalóra, ha az előző belföldi munkavégzés befejezésétől számítva három év nem telt el.

A hivatkozott szabályokat a Tbj. átmeneti rendelkezései alapján a 2013. július 1-je előtt megkezdett kiküldetés, kirendelés és munkaerő-kölcsönzés esetén, azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a két éves időtartamot 2013. július 1-jétől kell számítani és a biztosítási kötelezettség legkorábban 2015. július 1-jével jön létre. A biztosítással összefüggő kötelezettségeket – tekintettel arra, hogy a foglalkoztató nem Magyarországon bejegyzett cég – az erre vonatkozó speciális szabályok szerint kell teljesíteni.  A kötelezettségek teljesítésével kapcsolatos részletes tájékoztató a következő linken érhető el: http://www.nav.gov.hu/nav/ado/jarulek/Tajekoztato_a_magyar_20150115.html?query=Tbj. 56/A

A két évnél hosszabb munkavégzés esetén is mentesülhet a magánszemély a biztosítási kötelezettség alól, ennek feltétele, hogy a kiküldetés, kirendelés, munkaerő-kölcsönzés kezdetét követő 1 év lejárta után merüljön fel olyan, előre nem látható körülmény, amely miatt a magyarországi munkavégzés időtartama a 2 évet meghaladja, és ezt a körülményt a munkavállaló 8 napon belül az állami adóhatóságnak formakényszer nélkül bejelentse. Ebben az esetben a két évet meghaladó kiküldetés, kirendelés, munkaerő-kölcsönzés esetén sem jön létre a biztosítási kötelezettség, azonban a két év lejártát követő naptól a 27 százalék szociális hozzájárulási adót meg kell fizetni.

Forrás: NAV

Minden jog fenntartva - www.adosziget.hu - Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

SmartNews.Com

Elérhetőségeink

facebook Facebook

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

+36 20 9212565

Switch mode views: